surgite mortui Cveto Vidovic
mostra di quadri - schermi TV
sala della BCC del Carso, Opicina
dal 17 al 31 marzo 2014
All’inaugurazione della mostra, lunedì, 17 marzo, alle ore 18., l’artista Vesna Benedetic parlerà e dialogherà con il collega artista sloveno.
“Qualche giorno fa, in un bel pomeriggio di primavera, nel mio studio squilla il telefono. Corro a rispondere.
È l’amico Cveto, mi chiede di aiutarlo nella promozione della sua imminente mostra.
Ma certamente, ben volentieri. Questo è il senso della mia convintissima posizione della ‘condivisione dell’arte’, del fare ‘rete’, dell’unirci tra artisti e lavorare insieme. Già immagino come e cosa, già vedo i passi da fare …. e poi, proprio alla fine della telefonata, ecco che mi ribalta completamente lo schema appena pensato …. e mi chiede, con assoluta tranquillità (salvi i convenevoli, ovviamente, è una persona educata) se lo posso presentare io.
Perché le carte in tavola vanno sempre ribaltate.
Ecco, questo è Cveto Vidovic. un artista che spiazza lo spettatore, prende, fa e disfa … tutto è possibile … o anche no. Il suo fare e ribaltare i concetti, in una dialettica sublime, che arriva a picchi di cui io non riuscirò mai a coglierne l'’intera essenza, in un’altalena di pensieri e immagini che frantumano qualsiasi pre-concetto, qualsiasi standard o stereotipo.
Un pazzo, un visionario, un provocatore?
Sì. E tanto altro ancora … oppure no.”

Vesna Benedetic

Cveto Vidovic è nato nel 1964 a Maribor (Slo), Ha frequentato l’Istituto d’arte di Ljubljana ed ha all’attivo numerose mostre personali nazionali ed internazionali. Vive e lavora a Sezana.

La mostra si potrà visitare ogni giorno dalle 14.30 alle 17.30


Cveto Vidovič
razstava slik - TV ekranov
dvorana ZKB - Opčine
od 17. do 31. marca 2014

Otvoritev bo v prostoru dvorane Zadružne Kraške Banke na Opčinah, v ponedeljek, 17. marca, ob 18. uri. S slovenskim slikarjem se bo pogovarjala Vesna Benedetič.
Razstava bo na ogled vsaki dan, od 14.30 do 17.30.

Pred nekaj dnevi, v tišini prelepega spomladanskega popoldneva, me je zvonenje telefona skoraj presenetilo.
Prijatelj Cveto me je zaprosil za pomoč pri promociji svoje slikarske razstave.
Seveda, z veseljem. To je itak smisel mojega prepričanega stališča o “delitvi umetnosti”, o mreženju med umetniki in o skupnem delu. V trenutku sem si že točno predstavljala, kako in kaj in že sem imela v mislih vse potrebne korake …. nato pa, šele na koncu klica, me nonšalantno zaprosi (seveda zelo vljudno, ker je olikana oseba), če ga lahko jaz predstavim … in mi naenkrat spreobrne shemo, ki sem si zamislila.

Ker tople in udobne gotovosti, je pač treba prevrniti.

Cveto Vidovič je umetnik in slikar, ki izpodriva in preseneti gledalca … vse je mogoče … ali pa sploh ne. Z visoko dialektiko, katere dokončnega bistva ne bom mogla nikoli ujeti, razmišlja in poglablja koncepte, ki jih v trenutku uniči s spet novim, različnim, fragmentarnim vidikom, in evo nove misli in podobe, ki razbijejo kateri koli predsodek, standard ali stereotip.
Nor, vizionar ali provokator?
Vse to in še več ….. ali pa sploh ne.

Vesna Benedetič

TAKO CVETO VIDOVIČ O SVOJI RAZSTAVI:
Avtorefleksivni pogled (bluz)

Slika je v službi psevdo ilustracije latinskih pregovorov, ki so hkrati v funkciji podnapisov oz. simuliranega teksta. Je vizualna parafraza, naključna, neumesna.

Koncept predstave je izmeničnost odnosa empirično - tekstualne in vizualne zaznave ujete v obliko pop ikone - TV ekrana, v tem primeru kvadratno nagajivega (kar pač ne ustreza vedno večjim panoramskim vseširsim formatom obstoječih aparatov).

Če je v enem primeru podnapis razlaga vizualne vsebine, je v naslednjem slika postavljena popolnoma naključno in slučajno sovpade, ali pa sploh ne.

V tej izpovedi sem zasvojen s televizijo, kar je v dandanašnjem trendu in poplavi e-medijev (internet streamov) ter agresiji raznoraznih trendsetrskih posilstev skorajda heretično. Dojemam vizualizacijo tekst.- empiričnega neselektivno, nekritično, pogojeno z vsiljeno pop ikonografijo.

Ta kreacija je lahko davek na submisivnost, zasvojenost ali pa preprosta reakcija in racionalen upor (populus vult decipi, ergo decipiatur).

———-

Cveto Vidovič se je rodil leta 1964 v Mariboru (Slo), je obiskoval Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani in je postavil številne osebne razstave tako v Sloveniji kot v tujini. Živi in dela v Sežani.


mostra, artisti, Cveto Vidovic, Vesna Benedetic